Tot ce trebuie să știi despre semnătura electronică

semnatura electronica

Ce este semnătura electronică?

Semnătura electronică extinsă este creată pe baza unui certificat digital calificat emis de un furnizor de servicii de certificare acreditat.

Înscrisul în formă electronică căruia i s-a incorporat, atașat sau asociat o semnătură electronică extinsă este asimilat, în ceea ce privește condițiile și efectele sale, înscrisului sub semnătură privată.

Certificatul Digital Calificat este nominal – identifică o persoană fizică, dar semnătura electronică poate fi folosită atât în scop personal, cât și în scopul îndeplinirii atribuțiilor în cadrul unei societăți comerciale.

La ce se poate folosi semnătura Electronică?

 Semnătura electronică se poate folosi în relația cu instituțiile publice, respectiv:

  •  ANAF – depunerea on-line a declarațiilor, acces în Spațiul Privat Virtual
  • CNAS – transmiterea raportărilor către CNAS, accesarea dosarului electronic de sănătate
  • ITM – transmiterea REVISAL-ului
  • MFE – semnarea electronică a documentației necesare obținerii fonduri europene prin MySMIS
  • SICAP (fostul SEAP) – participarea la licitații publice, semnarea electronică a ofertelor și a documentației de atribuire
  • ONRC
  • … și în relația cu partenerii de afaceri (corespondență cu implicații legale, contracte, contabilitate etc.)

Se merită să deții o semnătură electronică?

Depinde de activitatea ta. Dacă ești contabil nu poți lucra în 2020 fără semnătură electronică (deși cunosc personal contabil care nu folosește. Sincer nu știu cum se descurcă și cum încă mai are clienți).

Cea mai bună metodă de a afla dacă se merită să ai semnătură electronică sau nu, este să faci un calcul.

O licență anuală te costă între 30-60€.

Dacă te folosești de ea săptămânal sau lunar, se merită deoarece îți va reduce considerabil timpul necesare colaborării cu clienții, furnizorii și instituțiile publice. În schimb da dacă o folosești doar o singură nu se merită.

De unde pot face rost de semnătura electronică?

 Mai jos îți prezentăm lista furnizorilor de semnătură electronică din România.

 ALFATRUST CERTIFICATION SA www.alfasign.ro

CENTRUL DE CALCUL SA www.certdigital.ro

CERTSIGN SRL www.certsign.ro

DIGISIGN SA www.digisign.ro

TRANS SPED SRL www.transsped.ro

Obținerea certificatului digital pentru semnătură electronică presupune o procedură de solicitare și un anumit cost.

Prezentare detaliată

Am verificat aceste aspecte în cazul celor 5 furnizori de mai sus.

  1. alfasign.ro

Prețul este între 35 și 79 de Euro, depinzând de valabilitatea semnăturii. Prețul conține token-ul, certificatul digital calificat, aplicația de semnare și livrarea dispozitivului.

Se completează un formular de înregistrare, se imprimă și se semnează documentele primite prin e-mail,  se achită factura proforma.

Documentele se trimit la sediul societății prin curier sau poștă, în cazul din urmă unul din documente trebuie autentificată notarial. În maxim 3 zile lucrătoare se livrează certificatul.

  1. certdigital.ro

Pachetul conține certificat digital calificat, dispozitiv securizat pentru crearea semnăturii și aplicație software și costă 45 de Euro, fără TVA. Este valabil un an și la reînnoire se achită suma de 27 de Euro, fără TVA.

  1. certsign.ro

Pachetul conține certificatul digital calificat pentru semnătură electronică, dispozitivul calificat de creare a semnăturilor electronice și aplicația software de semnare clickSIGN.

Prețul este între 47 și 96 de Euro, în funcție de valabilitate, la care se calculează TVA.

certSIGN are 400 de reprezentanți în țară, de exemplu BRD Group Societe Generale, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Alpha Bank și CEC Bank, la care porți depune documentația.

  1. digisign.ro

Prețul este între 29 și 81 de Euro, depinzând de valabilitatea semnăturii, dar token-ul se achită separat și este de 17 Euro. Prețurile nu conțin TVA.

Procedura este, în mare parte, aceeași ca la alfasign.ro, însă documentele pot fi depuse, respectiv ridicate de la Banca Transilvania.

Din momentul recepționării setului de documente, corect și complet, și validării identității solicitantului, DigiSign se angajează să emită și să trimită certificatul digital calificat în decurs de 24 de ore, însă nu mai târziu de 5 zile lucrătoare.

  1. transsped.ro

Documentele pot fi depuse direct la sediul Trans Sped sau trimise prin poştă sau intermediari. Expedierea prin poştă sau prin intermediari a documentelor presupune obligatoriu autentificarea acestora la un notar public.

Prețul unui certificat calificat este de 40 EURO (fără TVA), preţ care nu include preţul dispozitivului pe care acesta va fi stocat sau alte servicii suplimentare faţă de cele prevăzute în legea semnăturii electronice.

Dacă ești la început de drum cu firma ta și ai alte întrebări în domeniul administrare afaceri ne poți contacta telefonic, prin email sau folosind formularul de contact.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *