Hogyan írjunk bejegyzést

Bejegyzés előnézet
Az alábbiakban láthatod, hogyan néz ki a WordPress bejegyzés szerkesztője. Ez 3 részből áll, a fenti menü (eszköztár), a szerkesztő középen és jobboldalt a bejegyzés és blokk beállítás rész.

wordpress bejegyzes elonezet

1. Fenti menü

A szerkesztő felett egy eszköztár található, amint az az alábbi képen látható, amely a dokumentum egészével foglalkozik.

– WordPress felület főoldalára visz.

– blokkot ad a bejegyzéshez.

– Az imént végrehajtott lépés visszavonása.

– Ismételd meg az imént végrehajtott lépést.

– Ez az ikon mutatja a bejegyzés statisztikáját. Megmutatja a felhasznált szavak, címsorok, bekezdések és blokkok számát. Hasznos információ, ha próbálsz elérni bizonyos írási célokat.

Piszkozat mentése – Ha korábban még nem tetted közzé a bejegyzést, lehetőséged van vázlatként menteni. Ha a bejegyzést már közzétették, ez a lehetőség nem jelenik meg az eszköztáron.

Váltás piszkozatra gomb – Lehetővé teszi egy korábban közzétett bejegyzés vagy oldal közzétételének visszavonását.

Előnézet – Megtekintheted a tartalom előnézetét egy új lapon vagy ablakban, mintha megjelent volna.

Közzététel – Ha a bejegyzést még nem tetted közzé, megjelenik a Közzététel gomb, amely lehetővé teszi a tartalom közzétételét vagy későbbi ütemezését.

Frissítés – Lementi a bejegyzésen végzett változtatásokat.

– Megjeleníti vagy elrejti a beállítások menüt a szerkesztő jobb oldalán.

3 függőleges pont – Lehetővé teszi a vizuális és a HTML szerkesztő közötti váltást, a formázási eszköztár rögzítését a tetejére (félkövér, dőlt, igazítás stb.), tippek megjelenítését új bejegyzés létrehozásakor, valamint az összes tartalom másolását.

2. Szerkesztő

A szerkesztő részén adjuk hozzá a tartalmi blokkokat.

3. Bejegyzés és blokk beállításai

A beállítások a szerkesztőtől jobbra található menüformátumban találhatók, és szükség esetén egyszerűen a fogaskerék ikonra kattintva elmozdíthatók az útból. Ez lehetővé teszi, hogy jobban összpontosíts az írásra.

A beállítások menü felső részén két fül található – a Bejegyzés és a Blokk. Ezekkel a lapokkal könnyedén válthatsz a beállítások között. A Bejegyzés lapon szerkesztheted és beállíthatod a bejegyzés beállításait, például kategóriát, kiemelt képet, ütemezett dátumot stb. A Blokk lapon szerkesztheted és beállíthatod az egyes használt blokkok beállításait, például kép, bekezdés és listákon.

3.1 A Bejegyzés beállításai

Állapot és láthatóság – A bejegyzés ütemezésére, állapotának piszkozatra, függőben lévőre vagy közzétételre, a bejegyzés formátuma, megtekintésére vonatkozó beállítások, valamint a bejegyzés kezdőlapon maradásának lehetőségei találhatok itt. Ha egynél több szerzői fiók van a WordPress-telepítésen, itt is lehetőség van a bejegyzés szerzőjének megváltoztatására.

A csillaggal jelölteket javasoljuk, hogy állítsd be.

  • *Kategóriák – Állíts be vagy rendelj hozzá új kategóriát.
  • Címkék – Állíts be címkéket.
  • *Kiemelt kép – Rendelj kiemelt képet.
  • *Kivonat – Írd meg bejegyzés kivonatát (ez látható lesz főoldalon vagy blog oldalon).
  • Megbeszélés – Itt tudod egyenként engedélyezni a hozzászólásokat (ritka esetben használjuk).
wordpress bejegyzes beallitasok

3.2 Blokklap beállításai

Az egyes blokkokhoz elérhető beállítások blokkonként változnak. Itt tudod változtatni a szöveg méretét, képe beállításokat, színeket stb.

Hogyan írjunk bejegyzést!

Ahhoz, hogy megértsd a WordPress új vizuális szerkesztőjét (amit egyébként Gutenberg-nek neveztek el), meg kell értened, mik azok a blokkok, és hogyan használják őket a tartalom formázására. A blokkok a tartalomba beilleszthető különböző típusú adatokat képviselik. A blokkok kategóriákra vannak lebontva az alábbiak szerint.

A leggyakrabban használt blokkok a következők:

Bekezdés, Lista, Kép, Galéria, Audió, Videó, Gombok, stb.

Blokk hozzáadásához használjuk mindig a ikont, majd válasszuk ki a kívánt blokkot.

Blokk eltávolításához válaszd ki az eltávolítani kívánt blokkot a tartalomból, kattints a jobb oldalon megjelenő három pontra, majd válaszd az Eltávolítás lehetőséget.

blokk eltavolitasa

A blokkok mozgatásához egyszerűen, kattints rá és helyezd őket, vagy használhatod a blokk bal oldalán lévő fel és le nyilakat.

blokk-mozgatas

Hasonló cikkek